3 Kasım 2012 Cumartesi

Yumurta sigara kadar tehlikeli mi?

Kirk yasindan sonra haftada üç ögünden fazla tüketilen yumurtanin kalbe en az sigara kadar zarar verdigi iddia edildi. Kanada’da yapilan arastirmaya Türk uzmanlar karsi çikti.

Kanada'da yapilan bir arastirma, yumurtanin kalbe en az sigara kadar zarar verdigini ortaya çikardi. Western Üniversitesi bünyesinde hazirlanan incelemede özellikle yumurta sarisinin kalp ve damarlara en az sigara kadar zarar verdigi belirlendi.

Uzmanlar protein, vitamin ve yag oraniyla vücudun birçok ihtiyacini karsilayan yumurtanin kalp tikaniklarina sebep oldugunu açikladi.

Kolesterolün karotid arter darligina sebep verdigini belirten bilim adamlari, "Haftada 3 ögünden fazla yumurtanin sarisini tüketenlerin damarlarinda tikaniklik olusma orani digerlerine göre daha yüksek" açiklamasinda bulundu. Özellikle 40 yasindan sonra karotid kalp tikanikliginin arttigina dikkat çeken bilim ekibi, "Sigara ve yumurtanin sarisi bu riski ikiye katliyor. Yumurtanin sarisi saf kolesterol ve birçok kalp rahatsizligina da davetiye çikariyor" yorumunu yapti.

Kanadali uzmanlar yumurtanin sarisi için yaptiklari çalismanin daha da derinlesecegini bildirdi.

UZMANLAR KARSI ÇIKTI

Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, "Çalisma gözleme dayali yapilmis, bu sebeple güvenilir degil. Haftada 4 defadan fazla yumurta yenmesinin boyun damarindaki plaklarin kalinlastirdigini iddia etmek yetersiz bir bilgi. Israrla kalp damar hastaligi olan ve tüm saglikli insanlarin her gün bir ya da iki yumurta yemesini söylüyoruz" açiklamasinda bulundu.

Vatan'a konusan Cerrahpasa Tip Fakültesi Çocuk Metbolizma ve Beslenme Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Ahmet Aydin ise "Yumurta tüketimi sigara içmeyle esdeger görülmüs. Haftada 10 tane yumurta yiyen insanlar var, yumurta yiyip 100 yasinda olanlar var. Isin ilginci çok yumurta tüketenlerin kolestrolleri daha düsük. Arastirmayi inandirici bulmadim" dedi.

Etiketler : yumurta, kolesterol, sigarauyariUyari: Sitemizde yer alan yazi, haber, makale, video, yorum ve tüm tibbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlidir. Bu bilgiler zamanla geçerliligini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanilamaz, kisisel teshis ve tedavi yönteminin seçimi için degerlendirilemez. Sagliginizla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danisiniz. Sitemiz, uzman bir doktora danisilmadan yapilan herhangi bir uygulamadan dogabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kisiler, bu uyarilari kabul etmis sayilacaktir.

Aile Sagligi Merkezi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder