2 Kasım 2012 Cuma

Teşkilat Yasasını değiştiren kanun TBMM’den geçti

TBMM Genel Kurulu nda Saglik Bakanligi ve Bagli Kuruluslarin Teskilat ve Görevleri Hakkinda Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Tasarisi kabul edilerek yasalasti.

TBMM Genel Kurulu'nda Saglik Bakanligi ve Bagli Kuruluslarin Teskilat ve Görevleri Hakkinda Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Tasarisi kabul edilerek yasalasti.

Aile Hekimlerine ve Aile Sagligi Çalisanlarina Nöbet

Entegre saglik sunulan merkezlerde artirimli ücretten yararlananlar hariç olmak üzere, aile hekimlerine ve aile sagligi elemanlarina ücreti karsiliginda nöbet görevi verilebilecek. Ancak aile hekimlerine ve aile sagligi elemanlarina nöbet görevi verebilmesi, her ihtiyaç dogdugunda degil, bu ihtiyacin baska sekilde karsilanmasinin mümkün olmadigi durumlarda geçerli olacak.

Aile hekimligi uzmanlik egitimi veren kurumlar, her bir arastirma görevlisi basina 4 bin kisiyi asmamak üzere, kisi basina aylik 5 TL'den fazla olmayan tutari, döner sermaye isletmelerindeki hesaba yatirilacak.

Ebelere Hemsirelik Yetkisi

Ebelik diplomasina sahip oldugu halde en az 3 yildan beri yatakli tedavi kurumlari ile agiz ve dis sagligi merkezlerinde fiilen hemsirelik görevi yaptigini resmi belge ile belgelendirenler, hemsirelik yetkisiyle görevlerine devam edecek.

Sözlesmeli Egitim Görevlisi Modeli

Kanunla, özelde çalisan profesör ve doçentlere, egitim ve arastirma hastanelerinde sözlesmeli egitim görevlisi olarak çalistirilma imkani getiriliyor. Buna göre, kamu kurum ve kuruluslari ve vakiflara ait olanlar da dahil olmak üzere yüksekögretim kurumlarinin kadro ve pozisyonlarinda bulunmayan profesör ve doçentler, ihtiyaç duyulan alanlarda faaliyette bulunmak üzere Saglik Bakanligi'nin karariyla egitim ve arastirma hastanelerinde Maliye Bakanligi'nin vizesine bagli olarak sözlesmeli egitim görevlisi olarak çalistirilabilecek. Sözlesmeler, 1 yila kadar yapilabilecek.

Üniversite Hastanesi - Saglik Bakanligi Isbirligi

Saglik Bakanligi ve bagli kuruluslarina ait kurum ve kuruluslar ile üniversitelerin ilgili birimleri, karsilikli olarak isbirligi çerçevesinde birlikte kullanilabilecek. Ancak, adrese dayali nüfus kayit sistemi sonuçlarina göre toplam nüfusu 750 bine kadar olan illerde egitim ve arastirma hizmetleri, Saglik Bakanligi egitim ve arastirma hastanesi veya üniversite saglik uygulama ve arastirma merkezlerinden yalnizca biri tarafindan verilebilecek. Bu illerde Bakanlik ve bagli kuruluslari ile üniversiteler, tip lisans egitimi ve tipta uzmanlik egitimi için ortak kullanim ve isbirligi yapacak.

Sözlesmelilere Yöneticilik

Tabip, dis tabibi ve eczacilardan sözlesmeli personel olarak görev yapanlar, ihtiyaç halinde Bakanligin ve bagli kuruluslarinin merkez teskilatinda daire baskani ve daha üst yönetici kadrolarinda süreli olarak görevlendirilebilecek, bu husus sözlesmelerde belirtilecek.

Devlet hizmeti yükümlülügünü yapmakta olan personel, atanmis oldugu saglik kurumunda sözlesmeli personel olarak çalistirilabilecek. Ancak il merkezindeki saglik kurumlarina atanmis olan devlet hizmeti yükümlüleri, birlik merkezinde de sözlesmeli personel olarak çalistirilabilecek. Bu personelin sözlesmeli olarak geçen süreleri devlet hizmeti yükümlülügünden sayilacak.

Saglik Meslek Liselerinde Hemsirelik Bölümü Ögrenci Alacak.

Üniversitelerin hemsirelik programlarinda ülke ihtiyacini karsilayacak yeterli kontenjanlari olusturmak üzere, kanunun yürürlüge girdigi tarihten itibaren 5 yil süreyle saglik meslek liselerinin hemsirelik programina ögrenci alinacak.

Mesleki Yetki

Kalp akciger makinesini kullanarak beden disi kan dolasimi islemini son 5 yil içinde en az toplam 1 yil süre ile yaptigini belgeleyen ve en az lise seviyesinde egitimi bulunanlar, üniversitelerin perfüzyon teknikerligi bölümünden mezun olanlar, Saglik Bakanligi'nca belirlenen egitimleri alarak, açilacak sinavlarda basarili olmalari halinde perfüzyonist yetkisiyle çalisabilecek.

Ayrica, agiz ve dis teknikerligine iliskin is ve islemleri son 5 yil içinde en az toplam 1 yil süreyle yaptigini belgeleyen ve en az lise seviyesinde egitimi olanlar da açilacak sinavlarda basarili olurlarsa agiz ve dis sagligi teknikeri olarak görev yapabilecek. Mesleki Egitim Kanunu çerçevesinde eczanede çalisan destek personeli egitimini tamamlamis olanlar ve Saglik Bakanligi tarafindan yapilacak düzenlemeye göre egitim alacak olanlar, eczane teknikeri yetkisiyle çalisabilecek.

Saglik Bakanligi'nca yapilacak egitimler ve sinavlar en geç 31 Aralik 2012 tarihine kadar yapilacak. Sinavlara girecekler bu süre içerisinde çalismalarina devam edebilecek.

Türkiye Ilaç ve Tibbi Cihaz Kurumu'nda ürün denetmen yardimcisi ve ürün denetmenleri istihdam edilecek. Bunun için kuruma 250 kadro ihdas ediliyor.

Etiketler : TBMM, Teskilat Yasasi, Saglik Bakanligilogo uyariUyari: Sitemizde yer alan yazi, haber, makale, video, yorum ve tüm tibbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlidir. Bu bilgiler zamanla geçerliligini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanilamaz, kisisel teshis ve tedavi yönteminin seçimi için degerlendirilemez. Sagliginizla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danisiniz. Sitemiz, uzman bir doktora danisilmadan yapilan herhangi bir uygulamadan dogabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kisiler, bu uyarilari kabul etmis sayilacaktir.

Aile Sagligi Merkezi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder