3 Kasım 2012 Cumartesi

Aile hekimleri izin kullanmadan nöbet tutacaklar

Aile hekimleri önümüzdeki günlerde; hastane acillerinde, 112 acillerde, dispanserler ile agiz ve dis sagligi merkezlerinde görevlendirilecek.

12.07.2012 gün ve 28.351 sayili Resmi Gazete'de yayimlanan yeni kanunun, aile sagligi merkezlerinde verilen hizmetlerin aksamasina neden olacagi belirtiliyor.

Karara itiraz eden hekimler; “Bizler birinci basamak saglik hizmeti (koruma yaklasimi ve basit tedavi) veriyoruz. Oysa hastaneler 2. basamak saglik hizmeti veren kuruluslardir. Bir hekimin acilde görev yapmasi için acil hekimi olmasi ve bu konuda donanimi bulunmasi gerekir. Acil servislerde acil egitimi almamis biri çalisamaz. Bu doktor için de hasta için de sakincali sonuçlar dogurur” diyorlar.

IZINSIZ NÖBET
Uygulamanin, aile hekimligi sisteminin islerligini azaltacagini ve yeni sorunlar doguracagini belirten hekimler, bu kanunla, mesaileri sonrasinda acillerde nöbet tutmak, nöbet çikisinda ise izin kullanmaksizin çalismaya devam etmek zorunda kalacaklarini söylüyorlar.

Bu durumun hata oranlarinda artisa ve aile hekimligi uygulamasindan dönüslere neden olacagini belirten aile hekimleri, vatandasin yorgun ve uykusuz doktorlarla karsi karsiya birakilmamasi gerektigine dikkat çekiyorlar.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu tarafindan yapilan açiklamada ise “Durumun aile hekimligi uygulamasinin temel yapisina aykiri oldugunu düsünüyor ve yetkililerin bir an önce bu yanlisligi ortadan kaldiracak girisimlere imza atmalarini bekliyoruz” ifadesi yer aliyor.

ZAM FARKLARI DA VERILMEDI
Aile hekimlerinin yasadiklari bir diger sikintinin da 6 aylik zam farklarinin ve gecikme ücretlerinin ödenmemesi nedeniyle yasanan magduriyet oldugu belirtiliyor. Hükümetin maas farklarinin 15 Haziran’da ödenecegini duyurmasina ragmen beklenen ödemenin henüz gerçeklesmemesinin hekimler arasinda huzursuzluga neden olduguna dikkat çekiliyor.

Ceyda Erenoglu

Etiketler : Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu, Resmi Gazete, Aile hekimlerilogo uyariUyari: Sitemizde yer alan yazi, haber, makale, video, yorum ve tüm tibbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlidir. Bu bilgiler zamanla geçerliligini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanilamaz, kisisel teshis ve tedavi yönteminin seçimi için degerlendirilemez. Sagliginizla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danisiniz. Sitemiz, uzman bir doktora danisilmadan yapilan herhangi bir uygulamadan dogabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kisiler, bu uyarilari kabul etmis sayilacaktir.

Aile Sagligi Merkezi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder