4 Kasım 2012 Pazar

Aile hekimleri ihtiyaç halinde nöbet tutacak

Alinacak tedbirlere ragmen personel ihtiyacinin sürmesi halinde aile hekimleri ve aile sagligi elemanlarindan nöbet hizmetlerinde yararlanilabilecek.

Bir süre önce aile hekimlerine ve aile sagligi elemanlarina nöbet öngören yasanin uygulamasina yönelik düzenlemeye giden Saglik Bakanligi, illerdeki farkli uygulamalar üzerine, bu personelden hangi durumlarda nöbet hizmetlerinde yararlanilabilecegine açiklik getirdi.

Saglik Bakanligi Müstesari Nihat Tosun, illere gönderdigi genelgede, 5258 sayili Aile Hekimligi Kanunu çerçevesinde hizmet veren aile hekimleri ile aile sagligi elemanlarina, yapilan yasal düzenlemeyle ''Ihtiyaç ve zaruret hasil oldugunda haftalik çalisma süresi ve mesai saati disinda'' nöbet yükümlülügü getirildigine dikkati çekti.

Bu yükümlülügün yerine getirilmesiyle ilgili esaslar daha önce bir genelgeyle duyurulmasina ragmen, illerde farkli uygulamalarin devam ettigini bildiren Tosun'un illere gönderdigi genelgeye göre, aile hekimleri ve aile sagligi elemanlarina nöbet yazilmadan önce su yol izlenecek:

-Nöbetler, bashekim yardimcilari ve bütün uzman hekimler dahil, saglik kurumunda görevli tüm hekimler ve yardimci saglik personelinin dahil edildigi havuzdan hazirlanacak nöbet listeleri dogrultusunda yürütülecek.

-Hizmetin, saglik kurumunun kendi personeliyle sürdürülememesi durumunda öncelikle ildeki diger saglik kurumlarindan görevlendirme yapilacak.

-Buna ragmen, nöbet için ilave saglik personeline ihtiyaç duyulmasi halinde, il halk sagligi müdürlükleriyle koordine edilmek suretiyle aile hekimligi hizmetlerinde aksamaya meydan verilmeden aile hekimleri ve aile sagligi elemanlarindan da nöbet hizmetlerinde yararlanilabilecek.

Aile hekimleri harcamalarini ödeyecek
Büyük bölümü kamu kurumlarindan kiralanan binalarda çalisan aile hekimleri, kira, elektrik, su, telefon, internet ve dogalgaz gibi giderlerini karsilayacak ve aboneliklerini kendi adlarina yenileyecek.

Türkiye Halk Sagligi Kurumu Baskani Mustafa Aksoy'un yayinladigi genelgeye göre, binalarini baska saglik birimleriyle ortak kullanan aile hekimleri, elektrik, su, telefon, internet ve dogalgaz gibi aboneliklerini ayiracak. Bu mümkün degilse bu giderler, kullanim alani ve zamani gibi faktörler dikkate alinarak aile hekimlerinden tahsil edilecek. Zamaninda yapilmayan ödemeler için gecikme zammi alinacak.

Geçmis dönemlere iliskin ödenmeyen giderler ve kiralarla ilgili de islem baslatilacak.

Etiketler : Aile Hekimi,Aile Sagligi Elemani, Nöbet, saglik bakanligiuyariUyari: Sitemizde yer alan yazi, haber, makale, video, yorum ve tüm tibbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlidir. Bu bilgiler zamanla geçerliligini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanilamaz, kisisel teshis ve tedavi yönteminin seçimi için degerlendirilemez. Sagliginizla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danisiniz. Sitemiz, uzman bir doktora danisilmadan yapilan herhangi bir uygulamadan dogabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kisiler, bu uyarilari kabul etmis sayilacaktir.

Aile Sagligi Merkezi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder