8 Kasım 2012 Perşembe

Hazır kıymaya dikkat!

Hazir kiymaya dikkat! Kirmizi rengine aldanarak 'yagsiz' diye aldiginiz kiymalar hileli çikabilir. Az kiymaya bol sakatat katan hileciler, içine bir de kirmizi boya basip, vatandasi kandiriyor...

Gida skandallariyla sarsilan Türkiye'de hilelerin ardi arkasi kesilmiyor... Denetimlere ve yaptirimlara ragmen vatandasin sagligi ile oynamaktan vazgeçmeyen hileciler, elini hazir kiymadan çekmiyor. Öyle ki, gözünü para bürümüs hileciler, kâr amaciyla iftar sofralarina bile hile bulastiriyor. Içinde bulundugumuz Ramazan ayinda hazir kiymalarla ilgili sikayetlerde artis yasaniyor.

Bir tüketici, hazir kiymadaki gida boyasina dikkat çekiyor. Hazir kiyma ile yapilan yemegin kirmiziya boyandigini söyleyen tüketici, bakin neler anlatiyor: "Annem iftarda sulu köfte yapti. Yemek turuncuya boyandi. Eli nereye degse kiymadaki boya yagli boya gibi çikti. Insan sagligi ile nasil oynaniyor siz düsünün. Bizim aldigimiz kiymaya gida boyasi konulmus."

'CAN BOGAZDAN GIDIYOR'
Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESIDEF) Baskani Hüseyin Bozdag da, hazir kiymalarla ilgili olarak TAKVIM'e önemli açiklamalarda bulundu. Hazir kiymaya konulan boyanin insan sagligina zararli olabilecegine dikkat çeken Bozdag, "Her türlü katkinin uzun vadede sagliga büyük zararlari var. 'Can bogazdan gelir' lafi artik 'Can bogazdan gidiyor'a döndü. Hastanelerin önünde uzun kuyruklarin olmasi tesadüf degildir" dedi. Hilecilerin hazir kiymaya böbrek, karaciger ve akciger gibi sakatatlar da koydugunu söyleyen Bozdag, "Sakatatin rengi açik oldugu için boyama geregi duyuyorlar. Bu sakatatlar zararsiz gibi görünse de ortada bir hile var. Nasil ki, 'Yüzde 100 dana eti' denilen sucukta tavuk eti bulundu; firmalar afise edildi, bu da ayni sekilde bir hileciliktir" diye konustu.

GIDA BOYASI BÖBREKLERI VURUYOR
Dogal yollarla üretilen renklendiriciler pahali oldugu için kimyasal metodlarla sentetik olarak üretilen gida boyalarina basvuranlar, göz göre göre sagligimizla oynuyor. Dogal renklendiriciler pahali oldugu için, hilecilerin ucuz sentetik boyalari kullandigi belirtiliyor. Sentetik gida boyasi, basta böbrek tümörü olmak üzere kurdesen, rinit, alerji, hiperaktivite, kromozom hasari, karin agrisi, bulanti ve kusma, hazimsizlik ve istahsizliga yol açiyor. Sentetik gida boyasi kiymanin yani sira unlu gidalar, pasta, tatli, çerez, dondurma, içecek, konserve balik ve hazir çorba gibi gidalarin üretiminde de kullaniliyor.

'IÇINDEKILER' BÖLÜMÜNÜ INCELEYIN
Aldigimiz gidalarda hangi renklendiricilerin kullanildigini nereden bilelim?' diye soranlara uzmanlar su yaniti veriyor: "Mutlaka gida maddelerinin etiketine bakin. Etikette hangi katki maddesinin hangi amaçla kullanildigi yazmaktadir. Örnegin; bir alkolsüz içecekte içindekiler bölümünde su ifadeleri bulabilirsiniz: Içindekiler: Su, seker, kola üzütü, renklendirici (E160a) gibi. Katki maddeleri uluslararasi E kodu ile gösterilir."

Etiketler : hazir kiyma, gida boyasi, sakatatuyariUyari: Sitemizde yer alan yazi, haber, makale, video, yorum ve tüm tibbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlidir. Bu bilgiler zamanla geçerliligini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanilamaz, kisisel teshis ve tedavi yönteminin seçimi için degerlendirilemez. Sagliginizla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danisiniz. Sitemiz, uzman bir doktora danisilmadan yapilan herhangi bir uygulamadan dogabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kisiler, bu uyarilari kabul etmis sayilacaktir.

Aile Sagligi Merkezi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder