7 Kasım 2012 Çarşamba

Yorgun düşen hekime taşerondan nöbet

Saglik sektörü yeni bir sorunla karsi karsiya... Saglik Bakanligi, özellikle ilçelerdeki hastanelerde çalisan uzman doktorlarin nöbet yükünü hafifletmek için agustos basinda ...

Aile hekimlerine hastane nöbeti uygulamasi skandala neden oldu. Kimi hekimler belli bir ücret karsiligi, aile hekimlerinin yerine nöbet tutmaya basladi.

Saglik sektörü yeni bir sorunla karsi karsiya... Saglik Bakanligi, özellikle ilçelerdeki hastanelerde çalisan uzman doktorlarin nöbet yükünü hafifletmek için agustos basinda yeni bir uygulama baslatmisti. Buna göre aile hekimleri de artik nöbet tutacak ve her saat için 6.5 TL ücret alacakti. Uygulama basladi. Ama baslar baslamaz da düsük ücret ve zor sartlar altinda nöbet tutmaya zorlanan aile hekimlerinin bu sikintisi bazi hekimlerin olayi firsata çevirmesine neden oldu. Ilk örnek Devrek Devlet Hastanesi'nde yasandi. Uzman doktor F.H., iddiaya göre Devrek Devlet Hastanesi'nde nöbet tutmasi istenen aile hekimlerinin nöbetlerini 300 TL karsiliginda tutmayi teklif etti. Asiri yorgunluktan sikayet edip nöbet tutmak istemeyen aile hekimlerinin de bu teklifi kabul ettigi ögrenildi. Hekimler arasinda baslayan 'nöbet ticareti' bazi doktorlarin devreye girip Aile Hekimleri Dernegi'ne sikayette bulunmasiyla açiga çikti.

HAYRETLERE DÜSTÜK
Zonguldak Aile Hekimleri Dernegi Baskani Dr. Kamil Güney; 'Uygulama bölgemizde yeni basladi ve hemen böyle bir sikayet aldik. Hayretler içerisindeyiz. Hastanede gece nöbetleri esnasinda reçetelere vurulan kaseler gözden geçirildigi takdirde ayni kisinin sürekli nöbet tuttugu zaten ortaya çikacaktir' dedi.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu ikinci Baskani Dr. Akif Emre Eker, 'Tüm Türkiye'deki aile hekimleri tetikte. Bu gidise bir dur denmeli' diye konustu.

Durumun skandal oldugunu vurgulayan Türk Saglik Sendikasi Genel Baskani Önder Kahveci, 'Bu uygulamanin çok ciddi sikintilara neden olacagini biliyorduk, yetkilileri uyardik. Daha fazla para kazanabilmek için üst üste ayni hekimin nöbet tutmasi hasta açisindan çok ciddi bir tehlike. Hekimler arasinda böyle bir ticaretin baslamasi hastayi ölüme terk etmek anlamina geliyor' dedi.

Saglikçilar iptal için Danistay'a basvurdu
TÜRK Saglik-Sen, aile hekimlerine ve aile sagligi çalisanlarina nöbet tutmalarini düzenleyen genelgenin iptali için önceki gün Danistay'a basvurdu. Basvuruda, bu görevlendirmelerin, kisinin temel hak ve hürriyetlerinden olan çalisma hakkinin sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bagdasmayacak surette sinirlandirilmasi anlamini tasidigina dikkat çekilerek, genelgenin ilgili hükümlerinin yürütmesinin iptali istendi.

Melis APAYDIN

Etiketler : Aile Hekimi, Aile Sagligi Elemani, kiralik nöbet, saglik bakanligi,logo uyariUyari: Sitemizde yer alan yazi, haber, makale, video, yorum ve tüm tibbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlidir. Bu bilgiler zamanla geçerliligini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanilamaz, kisisel teshis ve tedavi yönteminin seçimi için degerlendirilemez. Sagliginizla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danisiniz. Sitemiz, uzman bir doktora danisilmadan yapilan herhangi bir uygulamadan dogabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kisiler, bu uyarilari kabul etmis sayilacaktir.

Aile Sagligi Merkezi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder