3 Kasım 2012 Cumartesi

Aile hekimliğinde ve hastane acillerinde sıkıntı devam ediyor

Saglik Bakanligi, hastanede nöbet tuttuktan sonra ertesi gün aile hekimligine devam eden ve sorumlu oldugu 3 bin kisinin saglik hizmeti sunmaya çalisan aile hekimlerinden nasil verim alabilecektir.

Türkiye'de uygulan saglik personeli istihdamina yönelik politikalarda yapilan yanlislar nedeniyle magduriyetler olusmakta, çalisma barisi zedelenmektedir. Yasanan sikintilar nedeniyle vatandasa saglik hizmeti sunumunda da sorunlar ortaya çikmaktadir.

Bu yanlis politikalarin bir sonucu da ne yazik ki hastane acil servislerindeki nöbetlerde görülmektedir. Özellikle Pratisyen hekimlerimizin önemli bir bölümünün aile hekimligine geçmesinin ardindan nöbet tutacak doktor sayisi oldukça azalmistir. Bu sikintinin çaresini bulmak yerine geçici bir sorun çözme yöntemi olarak uzman doktorlara nöbet tutturulmaya baslanmistir.

Bu durum nedeniyle özellikle uzman doktor sayisinin da az oldugu hastanelerde uzman doktorlarimiz sürekli nöbet tutmak zorunda kalmislardir.

Gece nöbet, gündüz ise hastanede mesaiye devam eden uzman doktorlarimizin maruz kaldiklari bu agir çalisma temposu nedeniyle hizmet verimlilikleri zedelenmistir. Çalisma hayatlarinda huzurlarina zarar verilmistir. Uzman hekimlerimizin gündüz ameliyathane ve poliklinik hizmeti, gece nöbet ,ertesi gün tekrar ameliyathane ve poliklinik hizmeti ile adeta nefes almadan sürdürdükleri çalisma temposu dayanilir olmaktan çikmistir.

Saglik Bakanligi ise bu süreçte soruna kesin çözüm üretmek yerine aile hekimlerine nöbet tutmalarini öngören bir yasal düzenlemeyi Meclisten geçirmistir. " Sadece birinci basamakta çalisacaksiniz. Size bagli hastalarla ilgileneceksiniz" denilen ama askerlik muayenesinden silah ruhsati muayenesine kadar birçok ekstra görev verilen aile hekimlerine birde hastanede nöbet tutma uygulamasi getirilmistir.

Bir yerdeki açigi baska bir yerdeki çalisma sistemini bozarak düzeltmek istenilmesi yanlistir. Is yükleri sürekli artirilan aile hekimlerine hastanede de nöbet tutacaksiniz denilmesi büyük bir hatadir. Suanda doktorlarimiz nöbet tutmada süre bakimindan neredeyse asker gibi olmuslardir.

Saglik Bakanligi, hastanede nöbet tuttuktan sonra ertesi gün aile hekimligine devam eden ve sorumlu oldugu 3 bin kisinin saglik hizmeti sunmaya çalisan aile hekimlerinden nasil verim alabilecektir.

Tüm bunlar bir sistemi hayata geçirirken ortaya çikacak sorunlari hesap etmeyerek kervan yolda düzülür mantigini çalisma prensibi haline getirmenin sonucudur. Böyle bir çalisma prensibinin sonu tip ögrencilerine hastane acillerinde nöbet tutturmaya kadar bile gidebilir. Günü kurtaran, ama sorunu sürekli öteleyerek büyüten çözüm önerileri yerine doktor eksigini giderecek kalici çözüm yollari aranmalidir. Uzman hekimlerden Aile hekimlerine kadar tüm hekimlerimizi magdur eden bu sorun bir an önce çözülmelidir.

TÜRK SAGLIK-SEN

Etiketler : Aile Hekimi,Aile Sagligi Elemani, Nöbet, saglik bakanligi, türk saglik-senuyariUyari: Sitemizde yer alan yazi, haber, makale, video, yorum ve tüm tibbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlidir. Bu bilgiler zamanla geçerliligini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanilamaz, kisisel teshis ve tedavi yönteminin seçimi için degerlendirilemez. Sagliginizla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danisiniz. Sitemiz, uzman bir doktora danisilmadan yapilan herhangi bir uygulamadan dogabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kisiler, bu uyarilari kabul etmis sayilacaktir.

Aile Sagligi Merkezi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder