4 Kasım 2012 Pazar

Evde bakım ücretinden kimler, nasıl yararlanabilir?

Toplumumuzda bakima muhtaç birçok agir özürlü durumunda kisi bulunmaktadir. Sosyal Devlet anlayisi içerisinde bu kisilerin bakimlarinin iyi bir sekilde saglanmasi ve en azindan durumlarinin daha da kötülesmemesi açisindan...

Toplumumuzda bakima muhtaç birçok agir özürlü durumunda kisi bulunmaktadir. Sosyal Devlet anlayisi içerisinde bu kisilerin bakimlarinin iyi bir sekilde saglanmasi ve en azindan durumlarinin daha da kötülesmemesi açisindan bu kisilere bakacak kisileri de özendirmek amaciyla evde agir özürlü yakinlari bulunanlara “evde bakim ücreti” verilmektedir.

Kapsama giren kisiler

Baskasinin yardimi ve bakimi olmadan, gündelik hayatini devam ettirmesi mümkün olmayan, yeme, içme, tuvalet ve temizlik vb. ihtiyaçlarini tek basina gideremeyen kisilerden, “Özürlülere Verilecek Saglik Kurulu Raporlari Hakkindaki Yönetmelik” geregince özürlü saglik kurulu raporu vermeye yetkili hastanelerden alacaklari saglik kurulu raporuyla “Agir Özürlü” olduklarini belgeleyen özürlüler evde bakim ücreti kapsamina girmektedir.

Evde bakim ücreti için gerekli belgeler

Evde bakim ücretinden yararlanabilmek için asagida belirtilen belgelerin hazirlanmasi gerekmektedir.

-Tam tesekküllü devlet hastanelerinden alinmis en az % 51 oraninda özürlü oldugunu gösteren raporun asli

-Evde yasayan ve çalisan veya emekli olan herkesin maas bordrosu

-Malvarligi varsa evde yasayan herkesin tapu veya ruhsat fotokopisi

-18 yasini doldurmus zihinsel engelliler için vasi karari

-2022 sayili Kanundan yararlaniliyorsa maas bordrosu

-Tapu Sicil Müdürlügünden evde yasayan herkesin gayrimenkulleri olup olmadigina dair belge

-Tarla, bag ve bahçeden dolayi tarimsal geliri olup olmadigina dair Tarim Il/Ilçe Müdürlügünden belge

- Hane halki için Nüfus Müdürlügünden alinan yerlesim kaydi.

-Özürlünün varsa ögrenim durumunu gösterir belge

-Anne-babasinin bosanma durumunda varsa bosanma karari

-Özürlünün 2 adet vesikalik fotografi

-Evde yasayan herkesin kimlik fotokopileri ve vergi dairesinden alinacak sicil yoklama belgesi

-Vergi dairesinden sicil kaydi çikanlar için muhasebecilerinden isletme hesap özeti ve vergi levhasi fotokopisi

-SGK’dan alinacak ve evde yasayan herkes adina sicil yoklama belgesi.

Özürlü ile bakici arasindaki yakinlik sarti

Evde bakim ücretinden yararlanabilmek için özürlü kisiye bakicilik yapacak olan kisi ile özürlü kisi arasinda kan bagi olmasi gerekmektedir. Kan bagi olmayan kisiler bakici olarak kabul edilmemektedir.

Ayrica, bakima muhtaç özürlüye bakacak olan akrabasinin veya akrabasi yok ise vasisinin ayni adreste ikamet etmesi sarttir.

Ancak, bakima muhtaç özürlüye bakacak kisinin bulunamamasi halinde, bakim hizmetleri degerlendirme heyetinin de bakim hizmetinin verilmesinde sorun veya yetersizlik olmayacagina kanaat getirmesi sartiyla, bakim hizmeti her gün rahatlikla gelinip gidilebilecek yakinliktaki farkli adreste bulunan akraba tarafindan da verilebilecektir.

Bu durumda, bakima muhtaç özürlünün 24 saat içindeki tüm ihtiyaçlarinin giderilmesi ve fiilen en az 8 saat bakima muhtaç özürlü ile birlikte olunmasi gerekmektedir.

Bakim ücretinden yararlanmak için müracaat yeri

Yukarida belirtilen sartlara haiz olunmasi ve gerekli belgelerin tamamlanmasindan sonra bakim hizmetini verecek olan kisi tarafindan bulunulan yerdeki Sosyal Hizmetler Il Müdürlügüne basvurulmasi gerekmektedir.

Özürlü kisinin kendisinin ayrica müracaatta bulunmasina gerek bulunmamaktadir.

Müracaat alindiktan sonra kisinin durumunun incelenip, sonrasinda da ev ziyareti yapilmasini müteakip uygun görülmesi durumda kisiye evde bakim ücreti baglanacaktir.

Evde bakim ücreti için aile geliri sarti

Evde bakim ücretinden yararlanabilmek için özürlünün kendisinin ve/veya varsa bakmakla yükümlü oldugu kisilerin gelirleri toplami ailede içindeki kisi sayisina bölünmektedir.

Buna göre, kisi basina düsen gelirin net asgari ücretin 2/3’ünden fazla olmamasi gerekmektedir. 2012 yili Temmuz-Aralik dönemi için baz alinan tutar 448,87 TL’dir. Bu hesaplama da asgari ücretin, asgari geçim indirimi öncesi neti esas alinmaktadir.

Evde bakim ücretinin miktari

Evde bakim ücreti, asgari ücretin net miktarina göre belirlenmektedir.

Buna göre, 2012 yili Temmuz- Aralik döneminde evde bakim ücretinin aylik tutari 673,30 TL dir.

Bakimin bireysel bakim plani çerçevesinde yapilmasi

Bakima muhtaç özürlüye verilen bakim hizmeti, bakim hizmetleri degerlendirme heyetinin hazirladigi bireysel bakim plani dogrultusunda ve ihtiyaç duyulmasi halinde denetiminde yapilacaktir.

Birden fazla özürlüye bakim hizmeti verilmesi

Bir akraba, evde bakim hizmeti kapsaminda bakima muhtaç bir özürlüye veya bakmakla yükümlü olunan bireyler arasindaki ayni evde yasayan bakima muhtaç iki özürlüye bakim hizmeti verebilecektir.

Ikametgahin degismesi

Bakima muhtaç özürlünün, ikamet adresinin degismesi durumunda yeni ikamet adresi en geç 15 gün içinde Sosyal Hizmetler Il Müdürlügüne bildirilmek zorundadir.

Bakima muhtaç özürlünün ölümü

Bakima muhtaç özürlünün ölmesi durumunda, bakim hizmetini üstlenen kisi tarafindan en geç 15 gün içinde durumun Sosyal Hizmetler Il Müdürlügüne bildirilmek zorundadir. Aksi takdirde hakkinda hukuki ve idari islemler yapilmaktadir.

Celal Özcan / T24.com.tr

Etiketler : evde bakim ücreti, bilgi,uyariUyari: Sitemizde yer alan yazi, haber, makale, video, yorum ve tüm tibbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlidir. Bu bilgiler zamanla geçerliligini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanilamaz, kisisel teshis ve tedavi yönteminin seçimi için degerlendirilemez. Sagliginizla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danisiniz. Sitemiz, uzman bir doktora danisilmadan yapilan herhangi bir uygulamadan dogabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kisiler, bu uyarilari kabul etmis sayilacaktir.

Aile Sagligi Merkezi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder