6 Kasım 2012 Salı

SGK'yı yoğun bakımla dolandırmışlar

Özel hastaneleri ve eczaneleri mercek altina alan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), devletin nasil hortumlandigini ortaya çikardi.

SGK, yeni kriterler belirleyerek, ''Risk Odakli Denetim Modeli''ni kullanmaya basladi. Buna göre reçete ve hasta sayisindaki anormal artis gibi faktörleri degerlendiren SGK, bu tür hastaneleri 'riskli' kategorisine aldi. Daha sonra da riskli hastane ve eczanelerde kullanilan yöntemleri desifre etti. SGK bu sayede çok çarpici sonuçlara ulasti. Bazi hastanelerin 2. ve 3. basamak yogun bakim yatagi olmadigi halde 94 özel hastanenin 2. ve 3. basamak yogun bakimn islem bedellerine ait toplam 4 milyon 72 bin lirayi SGK'ya fatura ettigi belirlendi. SGK, yaptigi çalismalar kapsaminda 861 hekimin günlük ortalama 60 ila 300 arasinda reçete yazdigini tespit etti. Bir baska çarpici olayda da 6 özel saglik tesisin hastalarinin yüzde 90'indan fazlasinin acil servisten giris yaptigi belirlendi.

DOKTORLAR TAKIBE ALINDI

Çalisma kapsaminda, hastaneler ile eczanelerin riskliligini tespit etmek amaciyla bazi parametreler belirlendi. Buna göre, reçete sayisi ve reçete tutarlari bakimindan en çok reçete yazan ilk 100 doktor ve bu doktorlarin en çok yazdigi ilk 10 ilaç, bu reçetelerinin gittigi ilk 10 eczane, tutar ve kutu adedi bakimindan en çok reçete edilen ilk 50 ilaç ve bu ilaçlari en çok yazan ilk 10 doktor takibe alindi.

SGK, Risk Odakli Denetim Modeli kapsaminda, bin 322 özel saglik hizmet sunucusu ile 2 bin 364 eczanenin riskli oldugu ve denetlenmesi gerektigi kanaatine vardi. Buna göre, acil müracaat ile ilgili 250, BT (bilgisayarli tomografi) ve MR (manyetik rezonans görüntüleme) ile ilgili 279, diyaliz ile ilgili 268, yogun bakim ile ilgili 110 ve bunlarin disindaki bazi islemlerle ilgili de 415 özel saglik hizmet sunucusu denetim kapsamina alindi.

Eczane-doktor arasinda iliski ile ilgili bin 715, majistral (reçeteye yazilmis formüle göre eczacilar tarafindan hazirlanan) ilaçlar ile ilgili 26, eczane-ilaç ve diger iliskilerle ilgili 623 eczane riskli bulunarak, Rehberlik ve Teftis Baskanligina bildirildi.

SISTEM NASIL ISLIYOR?

Risk Odakli Denetim Modeli kapsaminda, kurum ile sözlesmesi olan özel hastaneler ve eczaneler için sigortalilarin doktora müracaatindan reçetelerin teslim edildigi ana kadar hizmet akis süreçleri olusturuldu. Bu süreçlerde ortaya çikabilecek olasi riskler dikkate alinarak, ölçülebilen risk faktörleri belirlendi. Iste hastane ve eczanelerin 'risk' grubuna girmesine neden olan kriterler;

-Saglik hizmeti alan genel saglik sigortalisi ve bakmakla yükümlü oldugu kisiler veya üçüncü sahislarin usulüne uygun ihbar ve sikayetleri.

-Hasta sayisi, ortalama maliyet ve toplam fatura tutarlarinda aylar itibariyla normal olmayan artislarin tespit edilmesi.

-Acil poliklinik hasta sayisinda fazlalik veya artis tespit edilmesi.

-Acil ve diger polikliniklerde ayni gün kaydi olan hastalarda artis tespit edilmesi.

-Brans disi muayene ve tetkik islemlerinde fazlalik tespit edilmesi.

Etiketler : sgk, sosyal güvenlik kurumu, Risk Odakli Denetim Modeli, yogun bakimlogo uyariUyari: Sitemizde yer alan yazi, haber, makale, video, yorum ve tüm tibbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlidir. Bu bilgiler zamanla geçerliligini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanilamaz, kisisel teshis ve tedavi yönteminin seçimi için degerlendirilemez. Sagliginizla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danisiniz. Sitemiz, uzman bir doktora danisilmadan yapilan herhangi bir uygulamadan dogabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kisiler, bu uyarilari kabul etmis sayilacaktir.

Aile Sagligi Merkezi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder