6 Kasım 2012 Salı

Aile sağlığı merkezinin kapısına kilit vuruldu, doktorlar sokakta kaldı

Sanliurfa’da Topçu Meydani Projesi kapsaminda yapilmasi planlanan Otopark ve Meydan Projesi sebebiyle Bahçelievler Aile Saglik Merkezi’nin çevresi insaat gerekçesi ile örüldü.

5 aile hekiminin görev yaptigi saglik merkezinin kapisi kapaninca çalisanlar sokakta kaldi. Hemsireler, Halk Egitim Merkezi korkuluklarina sirtini dayayip dizlerine koyduklari evraklar üzerinde gelen hastalarla ilgili islem yaparken, doktorlar ise gezici saglik aracinda kendilerine yönlendirilen hastalari muayene ediyor. Bir süredir bu sekilde devam eden uygulamada bahçe duvarina oturarak hastalari bekleyen saglik merkezi görevlileri, vatandaslari kaldirimda karsiliyor, kayitlarini yapiyor, sikayetlerini dinliyor ve muayenesi için az ilerdeki gezici saglik aracina yönlendiriyor. Bu duruma saglik sendikalari ve vatandaslar ‘saglik hizmeti sokakta sunulur mu?’ diye tepki gösteriyor. Saglik merkezi için Sanliurfa Belediyesi ile Il Saglik Müdürlügü arasinda anlasmazlik oldugu ileri sürülüyor.

Yaklasik 5 ay önce Topçu Meydani Projesi’nin temelleri atildi. Eski valilik, eski adliye binasi, nüfus müdürlügü ve Bahçelievler Aile Saglik Merkezi’nin yerine yapilmasi planlanan otopark ve meydan için çalismalar basladi. Proje bölgesinde bulunan yapilar bir bir yikildi. Ancak Bahçelievler Aile Saglik Merkezi tarihi yapi oldugu gerekçesi ile yikim karari çikarilamadi. Proje ihale edildi, yüklenici firma proje çalismalarinin sürdügü alanin etrafini ördü. Yaklasik 30 bin kisinin hizmet gördügü Bahçelievler Saglik Ocagi'na giris-çikis için ise dar bir geçis birakildi. Bu süre zarfinda saglik merkezinde çalisan doktorlara baska yere tasinmasi için bildiri gönderildi. Mahallenin yükünü tasiyacak binanin olmamasi doktorlarin elini kolunu bagladi. Doktorlar, Saglik Müdürlügü, Valilik ve belediyeden yeni yer istemesine ragmen bir sonuç çikmadi. Insaat çalismalarinin ilerlemesi üzerine saglik merkezinin çevresi tamamen kapatilinca saglik merkezinin kapisina kilit vuruldu. Yer bulamayan doktorlar ise gezici saglik aracinda tedaviye basladi.

Gezici saglik aracini Halk Egitim Merkezi’nin bahçesine çeken 5 doktor, çocuklarin asilarini burada yapmaya çalisiyor. Çalisma kosullarinin yetersizliginden poliklinik hizmeti veremeyen doktorlar, simdi de sadece koruyucu saglik hizmeti olan asilari yapmaya yöneldi.

Bu sekilde sunulan saglik hizmeti hem saglik sendikalarinin hem de vatandasin tepkisine neden oldu. Tepki önce Tabipler Odasi ardindan Saglik-Sen'den geldi. 10 gündür doktorlarin kapi önüne kondugunu ifade eden Saglik-Sen Sanliurfa Sube Baskani Mahmut Atçi, “30 bin kisinin sagligiyla kimsenin oynamaya hakki var midir? Herhangi bir adres göstermeksizin saglik çalisani arkadaslarimizi kapi önüne koymaya kimsenin hakki var midir? Saglik ocagi binasinin yikilmasi mevcut degilse neden bu arkadaslarimiz kapi önüne koyuldu? Kaldi ki herkesçe de biliniyor ki Bahçelievler semtinde Aile Saglik Merkezi olarak düzenlenebilecek bir mekan bulmak imkansiz. Daha önce saglik çalisani arkadaslarimizin Halk Egitim Merkezi'nde veya Gençlik Merkezi’nin içerisinde yer talebine de olumsuz yanitlar verilmistir. Su anda bu çalisan arkadaslarimiz poliklinik hizmeti verememekte, koruyucu saglik hizmeti olan asilari da Halk Egitim Merkezi’nin bahçesinde yapmaktadirlar.” dedi.

Yoldan geçen vatandaslar yol kenarinda hizmet veren hemsireleri görünce duruma tepki gösteriyor. ‘Sokakta saglik hizmetinin sunuldugu nerede görülmüs’ diye soran Mehmet Yilmaz adli vatandas, “Hemsire hanim bu asiyi nerede yapacak, bu mikrobun içinde mi yapacak? Veya kan alip verecek. Dünyanin neresinde görülmüs böyle bir durum? Saglik müdürlügü için Urfa için çok ayip bir durum.” diye konustu. Fatih Demir adli vatandas da yetkililerin bir an önce etrafi örülen saglik merkezinin kapisini açmasini istedi.

Öte yandan saglik il müdürlügü yetkilileri konu ile ilgili açiklama yapmaktan kaçindi.

doktorlar.jpg

Etiketler : sanliurfa, Bahçelievler Aile Sagligi Merkezi, doktor, kilituyariUyari: Sitemizde yer alan yazi, haber, makale, video, yorum ve tüm tibbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlidir. Bu bilgiler zamanla geçerliligini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanilamaz, kisisel teshis ve tedavi yönteminin seçimi için degerlendirilemez. Sagliginizla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danisiniz. Sitemiz, uzman bir doktora danisilmadan yapilan herhangi bir uygulamadan dogabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kisiler, bu uyarilari kabul etmis sayilacaktir.

Aile Sagligi Merkezi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder