4 Kasım 2012 Pazar

E-reçete yazımı günlük 600 bine yaklaştı, doktorlara e-imza geliyor

E-reçete yazimi günlük 600 bine yaklasti, doktorlara e-imza geliyor 26 Temmuz 2012 Persembe - 10:49

Temmuz ayi itibariyla uygulamaya konulan e-reçetenin (elektronik reçete) günlük yazilma sayisi 600 bine yaklasti.

Yil sonuna kadar bu rakamin bir milyon 300 bine ulasmasi bekleniyor. Mevcut durumda hekimler, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) verdigi geçici sifre ile reçetelerini sistem üzerinden yaziyor. Sifrelerin baska kisiler tarafindan kullanilmasini önlemek için yeni dönemde 120 bin hekime e-imza verilmesi gündemde. Saglik Bakanligi, SGK ve TÜBITAK bu konuda çalisma baslatti. Kamudaki hekimlerin e-imzalarinin altyapisini TÜBITAK, özelde çalisan 23 bin hekimin ise 3 özel firma hazirlayacak.

Ilk asamada SGK e-imzayi 1 Temmuz 2012'de hayata geçirmeyi planliyordu. Fakat e-imzali reçetelerin normal reçeteye göre sanal ortamda 30 kat daha büyük alan kaplamasi süreci geciktirdi. SGK, e-reçeteleri elektronik ortamda 5 yil sakliyor. Basariyla uygulanan e-reçete'de sisteme giris yapilan sifrelerin baska kisiler tarafindan kullandirilmasi endise konusu. Bu durumun, gereksiz reçeteyi artirabilecegi belirtiliyor. Önlem olarak da 'e-imza' kullanilmasi planlaniyor. E-imza ile hazirlanan reçetelerin, izinsiz ya da yanlislikla degistirilmesi engelleniyor. E-reçete sadece doktora özel olacagi için diger kisiler tarafindan kullanilip yeni reçete üretilmesi ortadan kalkiyor. E-imza ile ilgili kamu kurumlarinin çalismalari iki asamada devam ediyor. Ilk asamada SGK altyapisini güçlendirmek için çalismalar yürütüyor. Saglik Bakanligi ise TÜBITAK ile görüsmeleri sürdürüyor. Özel hastanelerdeki doktorlar için 3 firma e-imza hazirlayacak. Bazi özel hastaneler simdiden tüm doktorlarina e-imza aldi. Hastane için yazismalarda e-imza kullaniyor.

Aile hekimleri, e-reçete yaziyor

Temmuz ayindan itibaren e-reçetenin en basarili oldugu grup aile hekimleri. Aile hekimlerinin büyük çogunlugu e-reçete ile ilaç yazarak eczanelere gönderiyor. Onlari özel hastanelerdeki doktorlar izliyor. Saglik Bakanligi'na bagli hastanelerde ise oran daha düsük. Bakanligin tamamiyla e-reçeteye geçilmesi yönünde çalismalari devam ediyor.

ÇAGLAR AVCI

Etiketler : e-reçete,e-imza,Sosyal Güvenlik Kurumu,SGKlogo

Aile Sagligi Merkezi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder